nedjelja, 14. listopada 2007.

MANDLEK STORY


Kad je u pitanju znak Z , sve je poznato - početkom sedamdesetih radeći plakat za prvi Svjetski festival animiranih filmova (Zagreb '72) Zlatko Bourek je nacrtao je taj psihodelični Z gotovo identično onome koje je na drugom kraju grada upravo kreirao Borivoj Dovniković - Bordo za festivalski logo.
Nešto je kompliciranija priča o Mandleku, liku koji je postao maskota Animafesta. Iako se lik malog čovjeka pojavljuje već u prvim filmovima zagrebačkih animatora Neugebauera, Vukotića (nagrada Oscar za Surogat) i Mimice, svjetsku slavu je stekao kroz gotovo cjelokupni opus autora poput Dovnikovića, Dragića, Grgića, Marušića i mnogih drugih iz Zagrebačke škole.

Šešir u obliku polucilindra nosi i lik iz najpopularnije serije Zagreb filma (Profesor Baltazar), no legenda kaže da je Ivan Lončarić, radeći plakat za drugi Animafest, "posudio" šešir od lika iz filma Paje Štaltera Peti.
Mnogo je autora u plakatima i animiranim špicama festivala ponudilo svoje Mandleke i svoje šešire (za neke je to čarobni, mađioničarski šešir, ali neki kažu da je to potpuno običan, pohabani šešir kakvog je imao i skitnica Charlie), no Lončarićeva je verzija bila i ostala najpopularnija. Taj je autor kreirao i najviše plakata, ali i festivalskih nagrada, diploma i skulptura s Mandlekom u glavnoj ulozi.



Na 18. zagrebačkom Animafestu priredit ćemo izložbu svih dosadašnjih festivalskih plakata, naslovnica kataloga, crteža i fotografija te retrospektivu autorskih animiranih špica. Bit će tu i niz novih prijedloga i rješenja koja nastaju tijekom priprema za ovaj festival, uključujući i one koje je izradio renomirani grafički umjetnik, rođeni Zagrepčanin koji živi i radi u New Yorku Daniel Žeželj.
Na naslovnici ovog biltena vizija je "Mandleka za 21. stoljeće". Crtež je u 3 D tehnici izradio mladi crtač i animator Brajan Martinović.

1 komentar:

. kaže...

Dobar Design :)