subota, 16. svibnja 2009.

Zeko


14. 05. 2009. | 19:54 Večernji list

PJESMA NAŠEG DJETINJSTVA
Legendarni zeko i potočić progovorili u crtanom filmu
Autor Ivana Barišić

Legendarna pjesma “Zeko i potočić” oživljena je na kinoplatnu zahvaljujući poznatom crtaču i redatelju Milanu Blažekoviću koji joj je udahnuo život. Scenarij potpisuje Mario Mihaljević, sin preminuloga Branka Mihaljevića koji je daleke 1954. godine skladao pjesmu “Zeko i potočić”. Tu su pjesmu pjevale generacije djece.

Metafora našeg čovjeka
Jedni od najtužnijih stihova svih vremena, pretočeni u šestominutni crtić, sutra će u osječkom kinu “Europa” doživjeti svjetsku premijeru. Na projektu se punom parom radilo protekla četiri mjeseca, a svjetlo dana ugledao je uz pomoć producentske kuće Zagreb film.

– I te kako sam volio slušati tu dječju pjesmicu. Pa tko nije? Otkako je nastala, uvijek se mogla ispričati u slikama, pa je ovo samo jedna njezina nadogradnja. Priča u animiranom obliku globalizirana je i prešla je lokalne okvire – govori hrvatski crtač svjetskoga glasa Milan Blažeković koji je ponikao iz Zagrebačke škole crtanoga filma. Tim je uratkom, kaže, želio uputiti jasnu poruku cijelom svijetu: “Ne prodajte svoju zemlju, a ako to učinite, napustite je!”

Ideja o crtiću već je dugo tinjala i u Mariju Mihaljeviću koji je stihove pretočio u scenarij podsjećajući se na jedan davni susret s Jasenkom Hourom.

– U razgovoru mi je tada rekao da je to najhrvatskija pjesma u kojoj zeku doživljava kao Hrvata, a potok kao hrvatsku državu. To mi je nekako ostalo u glavi. Tako sam i sročio scenarij u kojemu je zeko, zapravo, metafora hrvatskog čovjeka – tumači Mihaljević. U animiranom filmu “Zeko i potočić” gledateljima Mihaljević nudi presjek događaja u posljednjih pola stoljeća, od vremena nastanka pjesme do danas.

Od šansone do rapa
Napisao je scenarij u kojem govori o bivšoj Jugoslaviji, pa o Domovinskom ratu koji je počeo njezinim raspadom te o nastanku Hrvatske.

– Ne očekujem ništa. Moj je posao gotov, a Osijek je izabran za premijeru jer je u njemu pjesma nastala. Mislim da će gledatelji biti iznenađeni jer film počinje uobičajenom verzijom pjesmice, a nastavlja se u raperskom tonu – zaključuje Mihaljević.

Najnoviji animirani Blažekovićev uradak trebao bi biti preveden na tri svjetska jezika. Očekuje se da će “Zeko i potočić” uskoro “progovoriti” na engleskom, njemačkom i francuskom.

Proslavljeni zeko u Osijeku bi uskoro trebao dobiti i spomenik ispred Dječjeg kazališta koje nosi ime njegova autora Branka Mihaljevića.

ovo nije taj film -



Subota, 16.05.2009. MONITOR
Zeko ratuje, odlazi iz Hrvatske, kao Glavaš

U animiranoj verziji legendarne pjesme Branka Mihaljevića zeko je Hrvat koji se s oružjem u ruci bori u Domovinskom ratu, a potočić je simbol Hrvatske. Razočaran stanjem u svojoj domovini, na kraju filma zeko otplovljava potočićem i zajedno s prijateljima napušta Hrvatsku. Film je, zapravo, šestominutni presjek posljednjih 55 godina hrvatske povijesti.

Redatelj Milan Blažeković, dobitnik brojnih nagrada, autor dvadesetak animiranih filmova, među kojima i “Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića”, kaže: - Sve je prepoznatljivo i jasno. Djeca će itekako dobro shvatiti poruku.

Jedino Glavašev župan Krešimir Bubalo ne dvoji da se iza lika zeke krije Branimir Glavaš.
- Film nije kontroverzan. Kad je riječ o zeki, mogu samo reći da je zeko otišao, ali i da će se vratiti - rekao je Bubalo.

Broj komentara: 8:

ana kaže...

hahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahaha

Anonimno kaže...

Ne dirajte mi Zeku

Kakve veze ima potococ sa domovinom?

Osim toga bez domovine se moze no moj jadni zeka je skoro umro od zedji.

Anonimno kaže...
Administrator je uklonio komentar.
Z kaže...

Mislim da je autore inspirirao najnoviji Star Trek.
Na kraju filma se lijepo vidi da Zeko i potočić odlaze u svemir, the final frontier, a ne u Bosnu.
Zeko je zapravo sinteza Kirka i Spoka u istoj osobi, a potočić je simbol slobodne misli i mudrosti Zemlje i Vulkana pretočen u prijateljstvo posade Enterprisea.

Jedino mi nije jasno kako su autori Zeke još prije dvije godine napisali taj scenarij, a Star Trek se prikazuje tek sada.

vzimonic kaže...

Meni je dočim sve jasno. To se proizvede za dva sata, čekali su pravi trenutak. Eto i mali Satan je predvidio taj moment na Jueboitu, doduše nešto prije ovih autora, kilju maraka lega. Samo on je taj obrat u trash rock stavio, doduše repa, al ne tako žestoko (ne ledi krv u žilama). Znači ideja kao UZROK je u svemiru VEĆ BILA, a čekala je POVOD! Vrlo slično atentatu u Sarajevu, što donosi dodatnu poveznicu.

Anonimno kaže...

Mali Satan pjeva u Soul Colectorsima?

vzimonic kaže...

Ili u Soul Fingersima možda... ali i tu se krije poveznica!

Anonimno kaže...

Bilo bi bolje da pjeva mali Zečić, ako Dražen Zečić ima djece.